Κιρσοκήλη

Η θεραπεία της κιρσοκήλης με επεμβατική ακτινολογία γίνεται μέσω εμβολισμού, μια ελάχιστα επεμβατική, ανώδυνη διαδικασία με γρήγορη ανάρρωση.

Κιρσοκήλη

Τι είναι η κιρσοκήλη

Κιρσοκήλη είναι η ανώμαλη διάταση της έσω σπερματικής φλέβας και του φλεβικού δικτύου του όρχεος, ο ρόλος των οποίων είναι να επιστρέφουν το αίμα στην καρδιά. Η διάταση αυτή έχει σαν αποτέλεσμα το αίμα να λιμνάζει στις φλέβες,  γεγονός που σε πολλούς άντρες δημιουργεί πρόβλημα γονιμότητας, λόγω μείωσης του αριθμού και της κινητικότητας των σπερματοζωαρίων.

Ο μηχανισμός με τον οποίον η κιρσοκήλη επηρεάζει το σπέρμα δεν είναι ακριβώς γνωστός. Σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη θεωρία, ενοχοποιείται η αύξηση της θερμοκρασίας στην περιοχή, λόγω της στάσης του αίματος.

Κιρσοκήλη έχει το 20% περίπου των αντρών, ενώ από τους άντρες με πρόβλημα υπογονιμότητας το 40% έχει κιρσοκήλη.

Τι συμπτώματα έχει;

Η κιρσοκήλη συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα

Γι’ αυτό οι περισσότεροι άντρες την ανακαλύπτουν κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του ζευγαριού μετά από αποτυχημένες προσπάθειες τεκνοποίησης.

Αν υπάρχουν συμπτώματα αυτά είναι συνήθως πόνος ή αίσθημα βάρους. Ο πόνος μπορεί να γίνεται πιο έντονος κατά την ορθοστασία ή κατά την άσκηση, να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μειώνεται στην ύπτια θέση

Η αρχική διάγνωση γίνεται από τον ουρολόγο με ψηλάφηση και η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται από ακτινολόγο με έγχρωμο υπερηχογράφημα (triplex) οσχέου.

Όχι πάντα. Αν δεν υπάρχουν συμπτώματα και το σπερμοδιάγραμμα είναι φυσιολογικό μπορεί να μην είναι απαραίτητη η επέμβαση. Χρειάζεται όμως οι εξετάσεις να αξιολογηθούν από τον κατάλληλο γιατρό που είναι ο ουρολόγος και αυτός θα αποφασίσει αν χρειάζεται επέμβαση.

Πώς θεραπεύεται η κιρσοκήλη;

Ο σκοπός της θεραπείας είναι να κλείσουν οι παθολογικές φλέβες και το αίμα να διοχετεύεται πλέον μέσω φυσιολογικών φλεβών. Αυτό επιτυγχάνεται είτε με την κλασσική χειρουργική μέθοδο, είτε επεμβατικά, με εμβολισμό.

Τι είναι ο εμβολισμός;

Ο εμβολισμός είναι μια ελάχιστα επεμβατική (minimally invasive) μέθοδος που διενεργείται από επεμβατικό ακτινολόγο. Γίνεται με τοπική αναισθησία. Ο γιατρός, μέσω μιας πολύ μικρής τομής στο δέρμα, τοποθετεί ένα λεπτό καθετήρα (με διάμετρο μικρότερη από 1,5 χιλιοστό) σε μια φλέβα του χεριού ή του ποδιού και, παρακολουθώντας τον με ακτινοσκόπιση, τον προωθεί μέσα στη σπερματική φλέβα την οποία “βουλώνει’’ με ειδικά έμβολα.

Ο ασθενής 1-2 ώρες μετά την επέμβαση σηκώνεται και μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του. Στην εργασία του μπορεί να επιστρέψει ακόμα και την επόμενη μέρα, θα πρέπει όμως να αποφύγει άρση βάρους, παρατεταμένη ορθοστασία ή έντονη άσκηση για 3-4 μέρες. Συνήθως η επέμβαση δεν προκαλεί πόνο. Σπάνια μπορεί να υπάρχει ήπιος πόνος ή ενόχληση στην περιοχή του όρχι για 1-2 μέρες, που αντιμετωπίζεται με αντιφλεγμωνώδη φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα.

Τι αποτελέσματα να περιμένω μετά την επέμβαση;

Όποια θεραπευτική μέθοδος και να προτιμηθεί,  χρειάζονται τουλάχιστον 3-4 μήνες για να φανεί οποιαδήποτε αλλαγή στο σπερμοδιάγραμμα. Μπορεί να υπάρξει μια σχετική βελτίωση ή και εντελώς φυσιολογικό σπερμοδιάγραμμα.
Στο 1/3 των περιπτώσεων όμως μπορεί να μην υπάρξει βελτίωση του σπερμοδιαγράμματος, ωστόσο σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις μια μικρή βελτίωση της ποιότητας του σπέρματος μπορεί να είναι αρκετή για να χρησιμοποιηθεί σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.